Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

...έλεος!

Η πολιτική επικαιρότητα μοιάζει κυρίαρχη όσο ποτέ άλλοτε. Κατέχει την πλειοψηφία των ειδήσεων, παραμένει κυρίαρχη ακόμα και στις ψηλοκουβέντες μας και σαφώς το μέλλον γι αυτήν προβλέπεται λαμπρόν! Κι όμως, σε μια χώρα που ευημερεί οικονομικά και κοινωνικά, είναι σχεδόν διαστροφικό που η κοινωνία των πολιτών παραμένει απαθής απέναντι στη θέση και την στάση κάποιων πολιτικών σχηματισμών.

Τι εννοώ; Λέω πως ενοχλεί την απλή λογική μου η ευρωαγωνιστικότητα που λάνσαρε πρόσφατα ο κ. Χριστόφιας, ως αντιεπιχείρημα για τον ιστορικά αυταπόδειχτο ευρωσκεπτικισμό του. Ενοχλεί, σχεδόν βάναυσα, η μεθοδολογία εγκλωβισμού του κάθε γνήσιου αριστερού, που ερμητικά σύρεται σε χειροκροτήματα για την νεοφιλελεύθερη πλατφόρμα του ΑΚΕΛ. Ενοχλεί, η χωρίς προηγούμενο παραπλάνηση πως το εργατικό κόμμα θα κυβερνήσει ανοίγοντας τον κουμπαρά του δημόσιου ταμείου. Ενοχλεί η αθεράπευτα νοσηρή ψευδαίσθηση που πωλείται δωρεάν στις λαικές μάζες για κοινωνικό κράτος, πολιτισμό, παιδεία, υγεία, συντάξεις και ένα σωρό ετικέτες, χωρίς να σημειώνεται καν,πως όλα αυτά συνύπάρχουν με την ροή της ευρωπαικής οικονομίας.
Το φιλόδοξο κόμμα της κομμουνιστικής αριστεράς δείχνει να θέλει να κυβερνήσει ωσαν να διοικεί το καφενείο του μαχαλά του. Έλεος...για κράτος μιλάμε, όχι για supermarket κ.Χριστόφια!

Πολλά είναι που ενοχλούν!...Το αντιεξουσιαστικό παρελθόν μου ανατριχιάζει όταν ανατρέχει στην ιστορία των κινημάτων και ταυτόχρονα ακούει τον κ. Χριστόφια να πλασάρει την πολιτική του περίπου σαν την συνέχεια τους. Την ίδια ώρα που φλερτάρει απογυμνωμένος τον προεδρικό θόλο, υποτάσσοντας την Χιλιανή ποίηση στο μάρκετινγκ της υποψηφιότητας του. Ανατριχιάζω κι όταν σκέφτομαι το ΝΑΙ του και το ΟΧΙ του στο δημοψήφισμα. Ανατριχιάζω όταν σεβαστοί ηλικιωμένοι άνθρωποι τιμούν την ιδεολογία τους καταθέτοντας τον οβολό τοyς, αγνοώντας την μαεστρία της δήθεν αριστεράς να κτίζει επάνω τους την "ανθρωπιά" ενός υποψηφίου.

Τρέμω στη σκέψη, πως εκατοντάδες άνθρωποι θα θυσιάσουν τη ψήφο τους, νομίζοντας πως τιμούν την ψυχή τους. Σ αυτή τη χώρα αναδείξαμε την πλάνη σε ύψιστη αξία. Πουλάμε την ηθική στα παζάρια των ραδιοφώνων και αδιαμαρτήρητα την αγοράζουμε ακριβότερα απ τις τηλεοράσεις. Κανείς δεν μιλάει! Ούτε καν εκείνος ο αριστερός, o από καρδιάς πατριώτης, που πολέμησε τον φασισμό στις προμετωπίδες της ΕΟΚΑ Β. Μας πήρε όλους το ποτάμι της υποταγής στο γλυφιντζούρι της εξουσίας. Αδόκιμες, ανιστόρητες συμμαχίες, εκκολάπτονται σε συναντήσεις κι αυτό ακούγεται να αιτιολογείται ως συκοφαντία, τάχα κάποιων αντιπάλων.

Όλα αυτά μου θυμίζουν την '74 εποχή, που βγήκε το ΑΚΕΛ και συγχάρηκε τον Κληρίδη για τις καλές του υπηρεσίες, όταν η δημοκρατία θρηνούσε την υποταγή της στο διάβολο της εθνικολαγνείας. Και τότε η αριστερά πάλεψε τον φασισμό, μα η ηγεσία της γονάτισε στη φινέτσα των καλών προθέσεων. Και πρόσφατα η αριστερά είπε ΟΧΙ στην 24η Απριλίου, μα η ηγεσία της τσιμέντωνε τις σχέσεις της με την μαμά Αγγλία. Και τώρα η αριστερά είναι παρούσα στο ευρωπαικό γίγνεσθαι κι εύχομαι νάναι τόσο παρούσα, όσο να θυμίσει στην ηγεσία της πως η ιστορία καταγράφεται απο το πολιτικό εύρος της κάθε πολιτικής πράξης και όχι από το μέγεθος του λαϊκισμού.

Έλεος πια!...Δεν μπορούν να προκαλούνται τόσο ξεδιάντροπα οι αξίες μας. Ακόμα κι εμείς, που μεγαλώσαμε διαβάζοντας Γκράμσι, Λούξεμπουργκ και Νερούντα...ακόμα κι εμείς θα καταντήσουμε να ζητιανεύουμε λίγο λίγο τον εθνικισμό για να σωθούμε!...έλεος!

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

my respect to you. Σήμερα ήβρα το blog σου. Να 'σαι καλά

Unknown είπε...

Να κάνω και εγώ το ποδαρικό μου και να "δεσμευτώ" πως θα σε προσθέσω αμέσως μετά στους διαδικτυακούς μου δεσμούς.

Ωραίος λόγος, στρωτός και επιτέλους όχι στερεότυπος.

Τo κείμενό σου θαυμάσιο δείγμα ενήλικου (επιτέλους) προβληματισμού που αρνείται να ικανοποιηθεί με στερεότυπα.

Καλώς όρισες στην Κυπριακή μπλογκόσφαιρα που μα τους Θεούς, φιλοξενεί ουκ ολιγα εξαιρετικά ιστολόγια.

Παρατήρηση: οι δεσμοί σου δεν λειτουργούν, κάτι κάνεις λάθος.

Unknown είπε...

Για την ακρίβεια ΔΕΝ λειτουργούν οι δεσμοί: in.gr,Phileleftheros, Cytanet, Politis, IKypros,Elefteroudakis, biblionet.

Μαρίνα Θαλασσινού είπε...

Όταν το ποδαρικό γίνεται από ανθρώπους που αναδεικνύουν το διάλογο, τόσο στην μπλοκόσφαιρα, όσο και έξω από αυτήν, τότε η "μαρμελάδες" έχουν άλλη γλύκα!...σ ευχαριστώ για την παρουσία σου και είμαι σίγουρη ότι θάχουμε πολλά να πούμε στις γραμμές των ιστιολογίων μας. Νάσαι καλά!

Μαρίνα Θαλασσινού είπε...

αγαπητέ γ.ι σε ευχαριστώ για το σχόλιο και την παρουσία σου στο blog!

Aceras Anthropophorum είπε...

Άσχετον με το κείμενον του ποστατζιού.

Υποψιάζουμαι ότι, ή οι επισκέπτες της σελίδας σου δεν είναι κυπραίοι, ή απαντούν στες ερωτήσεις των δημοσκοπήσεων όπως απαντούν άμαν τους αρωτούν πόσες φορές την ημέραν κάμνουν έρωταν, ή πόσον μεγάλη εν η πουλλού τους. Άκου τζει 50% δεν εψηφήσαν ποττέ σαν την οικογένειαν τους!!!

Lexi_penitas είπε...

Αγαπητή befree, η καυτηρίαση των κακώς κειμένων της αλλοπρόσαλλης κυπριακής μικροκοινωνίας (γιατί περί αυτού πρόκειται) είναι καλοδεχούμενη. Ιδιαίτερα όταν γίνεται με τη δική σου γλωσσική μαεστρία. Περιμένω να ακούσω από σένα και απόψεις. Όχι τίποτε άλλο, αλλά νομίζω ότι από αφορισμούς η μπλογκόσφαιρα είναι πλήρης. Εκείνο που της λείπει είναι οι θέσεις.

Πιστεύω ότι στο παρά πέντε των εκλογών όπου κρίνεται η τύχη της τελευταίας ελπίδας για το μικρόκοσμο μας, κάθε προβληματισμένος πολίτης πρέπει να καταθέτει άποψη. Αλλιώς οι κατηγορίες και η απαξίωση των άξιων και ανάξιων ακούγονται σαν κενός λόγος.

Banana Republic Cyprus είπε...

BeFree καλοσόρισες στην κυπριακή μπλογκόσφαιρα. Για το κείμενο σου έχω κάποιες διαφωνίες, που ελπίζω με διάλογο να τις συζητήσουμε.
Ευρωσκεπτικιστής δεν σημαίνει και αντι-ευρωπαίος. Αυτό δεν θα έπρεπε να το συγχίζουμε. Επιπλέον, είναι κανείς μας που πιστεύει πως μόνο καλά βρήκαμε από την ένταξη μας στην ΕΕ; Βλέπει κανείς την πίεση στην Τουρκία; Την στήριξη των εταίρων μας; Αντίθετ,α οι ίδιοι οι εταίροι μας καρφώνουν πισώπλατες μαχαιρίες (αφού τους το επιτρέπει και η πολιτική του προέδρου μας) Είναι κανείς μας που δεν βλέπει με σκεπτικισμό την ακρίβεια και τις επιπτώσεις της στο βιωτικό μας επίπεδο; Νομίζω οι ευρωσκεπτικιστές μάλλον δικαιώνονται, παρά αποδεικνύονται λανθασμένοι.
Κάνεις αναφορά για κομμουνιστικό κόμμα αριστεράς και μαχαλάδες, σούπερμάρκετ κτλ. Πρώτα από όλα δεν ξέρω πως νοείς την λέξη "κομμουνιστικό κόμμα", αλλά φαντάζομαι πως γνωρίζεις ότι το ΑΚΕΛ ουδέποτε υπήρξε κόμμα σαν κι αυτά που γνώρισε κάποτε η Α.Ευρώπη. Επίσης, σαν κόμμα, σαν παράταξη, είναι η μόνη που συνέβαλε τόσο πολύ στα δικαιώματα του εργαζομένου και αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Το κλίμα σήμερα, λαμβάνοντας υπ'όψην και την ένταξη μας στην ΕΕ, δεν ευνοεί κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Το ΑΚΕΛ αν θέλει να παραμείνει ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα που θα έχει απήχηση στον λαό, και δεν θα είναι το μόνιμο κλαψιάρικο κόμμα, θα πρέπει να είναι ευέλικτο. Αυτό κάνει. Αυτό είναι κακό; Μήπως πιστεύεις πως τα αριστερά (όχι κομμουνιστικά) κόμματα της Ευρώπης είναι διαφορετικά από το ΑΚΕΛ; Ψάξε το λίγο και θα διαψευστείς. Να σου πω ακόμη ένα παράδειγμα ευελιξίας, άλλου κόμματος. Ο ΔΗΣΥ, από το κόμμα που φιλοξενούσε την ακροδεξιά για χρόνια παρουσιάζεται σήμερα με μια λιγότερο απορρηπτική ιδεολογία όσον αφορά τους ΤΚύπριους και δείχνει έτοιμο και συνεπές να συμβιβαστεί με την Δ.Δ.Ομοσπονδία. Ακριβώς διότι γνωρίζει πως τα σημερινά δεδομένα δεν ευνοούν κάτι διαφορετικό. Μήπως είναι κι αυτό κακό; Ή μήπως ξέρεις εσύ κάποιον πολιτικό που δεν έκλωθε πότε αριστερά και πότε δεξιά, ανάλογα με το συμφέρον; Πρώτο και καλύτερο το ΔΗΚΟ και μετά η ΕΔΕΚ. Αυτοί κι αν ενοχλούν και μας τρομάζουν! Αυτοί κι αν είναι οι μεγαλύτεροι τζόκερς, -κόκα κόλα που πάνε με όλα-, καρεκλογλύφτες. Είχα όμως την εντύπωση πως αυτό που ενοχλούσε ήταν τα κομμουνιστικά "κατάλοιπα" του ΑΚΕΛ. Τώρα που δεν τα κουβαλά πια ή που δείχνει πιο έτοιμο από ποτέ να συμπορευτεί με τα νέα δεδομένα, πάλι δεν αρέσει; Κι εδώ ακριβώς είναι που καταντούν αναξιόπιστοι όσοι εκφράζουν τέτοιες κατηγορίες. Δεν νομίζεις;
Θα δανειστώ το ψευδόνυμο σου και θα καλέσω όλους μας να είμαστε πιο ελευθεροι στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η ευγλωτία είναι καλή και πειστική αλλά πιο πειστικός είναι αυτός που βλέπει και λέει τα πράγματα που δεν τον συμφέρουν.
Σε χαιρετώ, φιλικά, Μπανανόφυλλος

Lexi_penitas είπε...

Τι θα γίνει αγαπητή befree? Το παρατήσαμε το μαγαζί; Πάντως δεν έχασα τις ελπίδες μου. Κάνω τη βόλτα μου κάθε 2-3 μέρες. Ελπίζω στην επόμενη να το βρω "ανοικτό" :)

MARINOS είπε...

Είναι πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις σου, αλλά νομίζω δεν μπορούν να πείσουν κάποιον που έχει ήδη πάρει τις αποφάσεις του. Όσο για το σχόλιο σου ότι το ΑΚΕΛ ευχάρίστησε τον Κληρίδη για τις υπηρεσίες του το 1974, χωρίς να θέλω να υπερασπίζομαι ένα κόμμα στο οποίο δεν ανήκω, να σου θυμίσω ότι και ο Τάσσος Παπαδόπουλος τότε δήλωσε για τον Γλαύκο Κληρίδη "Παρέλαβε χάος, παρέδωσε Κράτος" (εκπληκτική η ομοιότητα με αυτό που είπε στο διάγγελμά του!)

zappa είπε...

toulaxiston me thn eklogh xristofia 8a dyalh8oun oi opoies aytapates se sxesh me thn agwnisthkothta tou akel....To AKEL 8a diaxeiristei to yparxon systhma...To 8ema einai oti me th diaxeirish den swzeis kai polla, idiws se mia periodo epi8esewn sta kekthmena twn ergazomenwn.

Kai telos, kai egw ais8anomai ligo blakas otan tous akouw na milane gia kinhmata, afou exoun ksexasei to kinhmatiko tous parel8on (oti ekanan mexri kai to 1963-kai makrya to paw) otan yposthrizan ton Kyprianou....

Ανώνυμος είπε...

troktiko@blogspot.com

Aπο τα πλέον δημοφιλή και έγκυρα στην Ελλάδα με έναν μόνο μήνα ζωής έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ επισκέψεων και στηρίζει Παπαδόπουλο